Afspraken met uw kind gebruik telefoon

Regels zorgen voor een goed gebruik van de telefoon

Nadat u een keuze heeft gemaakt voor de mobiele telefoon voor uw kind is het belangrijk dat u goede regels maakt voor het gebruik van de telefoon. Regels over gebruik, verbruik en ook de normen en waarden over het gebruik van de telefoon.

Blijf binnen de bundel of tegoed per maand

De kosten voor het gebruik maken van de mobiele telefoon door uw kind mogen natuurlijk niet te hoog oplopen. Heeft u voor een prepaid vorm van bellen gekozen, of een sim-only zonder belminuten dan kan zijn er geen vaste kosten per maand. Met prepaid kunt u het beste de kosten onder controle houden omdat er gewoon niet meer gebeld kan worden nadat het tegoed op is. Enkele aanbieders zoals Vodafone geven dan nog wel de mogelijkheid om een sms te sturen ondanks dat het beltegoed op is. Hiervoor heeft Vodafone de Kind Veilig Sim. Bij sim-only zonder belminuten heeft uw kind de mogelijkheid om onbeperkt te bellen. Vele van deze sim-only aanbieders geven u de mogelijkheid om online het verbruik van uw kind te volgen. De aanbieder Simpel geeft u echter ook de mogelijkheid om een limiet in te stellen zodat u dit niet continu hoeft te monitoren. Spreek dus met uw kind af hoeveel deze mag bellen per maand. Bij een abonnement is het eigenlijk gelijk aan een sim-only maar heeft u een bepaald aantal belminuten in de bundel zitten. Doordat u dit ook kunt monitoren met verschillende tools is het van belang dat uw kind binnen deze belbundel blijft zodat u geen onverwacht extra kosten krijgt.
Gebruik van het toestel

U zelf zult ongetwijfeld weten dat als iemand elke seconde van de dag met zijn of haar telefoon bezig is dat dit niet altijd even leuk is. Afspraken zoals geen telefoons tijdens het eten aan tafel zijn eenvoudig te maken en na te leven. Adviseer uw kind om de telefoon in de klas uit te zetten en voordat ze weer naar huis gaan weer aan te zetten. Een goede tip hiervoor is om uw kind te laten leren om het toestel bij de poort van de school aan of uit te zetten. Gaan ze naar school dan uit en gaan ze weer naar huis dan aan.

Krijgt uw kind een smartphone dan is vaak ook internet iets waar u rekening mee moet houden. Via (open) WIFI-punten kan uw kind gebruik maken van het internet. En waar geen internet beschikbaar is kan uw kind nog gebruik maken van internet via het 4G netwerk. Als eerste dient u te bepalen of u uw kind toestemming geeft om gebruik te maken van internet. Indien u dit absoluut niet wilt dan adviseren wij u uw kind geen smartphone te geven. Met een (zeer) eenvoudig toestel is gebruik maken van internet veel beperkter mogelijk dan op een smartphone. Vervolgens kunt u met uw kind afspreken of ze gratis internet gebruiken door gebruik te maken van het WIFI netwerk wat u thuis zou kunnen openstellen of eventueel via een ander WIFI netwerk als bijvoorbeeld bij een MC Donalds waar dit ook gratis beschikbaar is. Het 3G netwerk is een betaald netwerk waarbij u per MB (megabite) betaald. Dit netwerk wat binnenkort zal overgaan naar 4G is wereldwijd beschikbaar. Met een eventuele internetbundel kunt u ook uw kind de mogelijkheid geven om een specifiek aantal MB’s per maand te gebruiken voor een vast bedrag per maand. Lees bij de aanbieders van abonnementen hoeveel dit kost en wat uw kind hier mee kan doen. Sommige aanbieders van abonnementen ,zoals Hi, hebben een MB-status app waarbij u ook het internetverbruik kunt monitoren.

Internet geeft toegang tot alles

Tot slot adviseren wij u om uw kind om te leren gaan met internet. Met bijna ieder modern toestel is het internet bereikbaar. En zoals u zelf weet is alles terug te vinden op het internet, waarschijnlijk dus ook zaken waarvan u liever heeft dat uw kind dit niet ziet. Om dit volledig te vermijden is niet mogelijk maar er zijn verschillende apps ontwikkeld om het gebruik van internet door uw kind op een mobiele telefoon in goede banen te lijden.