Vanaf welke leeftijd een telefoon voor mijn kind?

“Pap, Mam, ik wil een telefoon. Iedereen heeft er al een in de klas behalve ik…” Herkent u het?
Uw zoon of dochter wil graag een mobieltje, en dit verzoek komt voor u waarschijnlijk nog veel te vroeg.

Maar wanneer is het te vroeg, of wanneer is het te laat? Laten we voorop stellen dat er eigenlijk geen leeftijd aan vast te plakken is. Wél zijn er een aantal factoren waardoor u tóch kunt bepalen of uw kind al een eigen telefoon mag hebben.

Hebben alle andere kinderen in de klas dan écht al een telefoon

flaticonscomputerstravelsale246Als eerste zult u een klein markt onderzoekje moeten doen om te kijken of het wel klopt wat uw kind zegt. Is hij of zei inderdaad de enige in de klas met nog geen mobieltje, dan kunt u dit meenemen in het beslissen van het juiste moment voor een eerste telefoon. Vraag eens rustig rond op het schoolplein aan de andere ouders van de kinderen in dezelfde klas. Dan weet u ook meteen hoe de kinderen met een eigen telefoon hiermee om gaan. En het is ook mogelijk om eens contact op te nemen met de meester of juffrouw. Deze weten vaak hoeveel kinderen een telefoon hebben, en ook hoe kinderen hiermee in de klas en op het schoolplein om gaan.

Maar waarvoor is die telefoon dan nu al nodig?

Naast de trend op school te volgen is het ook belangrijk om zelf te bepalen waarvoor uw kind een telefoon nodig heeft. Zoon of dochter ziet een telefoon als een gadget met leuke spelletjes er op en berichtjes kunnen sturen naar klasgenootjes. Maar uzelf ziet dit waarschijnlijk als een middel om bereikbaar te zijn. Het is daarom ook goed om eens na te denken hoe vaak uw zoon of dochter al zonder u op pad gaat. Een keertje naar de supermarkt, of op de fiets naar een vriend of vriendin. Wellicht gaat uw kind al zelf shoppen in de stad, of met een vriendengroepje naar het zwembad. Dit zijn allemaal momenten waarop een telefoon weleens van pas kan komen.

Bij Kind Mobiel adviseren we…

Bij Kind-mobiel adviseren we om uiterlijk bij de overgang naar het voortgezet onderwijs een telefoon te voorzien voor uw zoon of dochter. Moet uw zoon of dochter een stuk op de fiets naar school, dan is een telefoon zeer handig als er eens een lekker band voorkomt, of als uw zoon of dochter na schooltijd nog even zelf op pad wil gaan.

Tot slot nog deze tips:

  • Maak afspraken met uw zoon of dochter over het gebruik. Enkel in vrije tijd, niet op school.
  • Laat uw kind zelf (een deel) van de belkosten betalen. Dit zorgt voor verantwoordelijkheid en beperking van kosten en gebruik.
  • Koop niet het duurste toestel, een telefoon in een kinderhand zal sneller stuk gaan dan in een volwassenen hand.
  • Kies voor ene prepaid, sim-only of abonnement waarbij u kunt inloggen om het belgedrag te monitoren. Dit kan bij alle providers die op deze website staan vermeld.

Bent u zover om een telefoon te gaan kiezen voor uw zoon of dochter? Lees dan hier welke telefoon u het beste kunt kiezen. En ontdek hier de verschillen tussen prepaid, sim-only en abonnementen.