Zo voorkom je een lening voor je telefoon

Per 1 mei veranderen de wetten in telecom land. En wordt een telefoon die je maandelijks betaalt gezien als een lening. Athans, als het om een toestel van € 250,- of meer gaat. Een moderne smartphone in de hogere klasse, denk aan een Iphone Of Samsung Galaxy, zit al snel aan dat bedrag.

Voorheen als je een telefoon met abonnement afnam, betaalde je een totaalbedrag per maand. Nu is dat eigenlijk niet veel anders, maar is de telecom aanbieder wel verplicht om duidelijk het verschil in kosten te tonen. Dus de kosten per maand voor de smartphone en de kosten per maand voor het abonnement. Hierdoor is er meer inzicht gekomen voor de consument en is het duidelijker geworden wat je per maand betaalt.

En nu is het dus per 1 mei zo dat als je een telefoon per maand betaalt, dit gezien wordt als een lening en dus ook een registratie bij BKR. Dit is voor alle toestellen van € 250,- of meer. Je zou er dus voor kunnen kiezen om het toestel los te kopen en dan een sim-only af te nemen. Het is dan wel zo dat je natuurlijk even eenmalig een aardig bedrag moet betalen. Uiteraard scheelt het dan ook weer in de maandlasten.

Wat misschien een betere oplossing is, is het afsluiten van een telefoon met abonnement maar het toestel deels te betalen. Het is namelijk zo dat de lening wordt berekend op het bedrag van wat je gaat aflossen. Stel je neemt een abonnement waarbij je een smartphone neemt van € 400,-. Je kunt er dan voor kiezen om deze volledig maandelijks af te betalen. Of dat je reeds bij het afsluiten al een bedrag betaalt. Als je dan bijvoorbeeld € 180,- betaalt bij afsluiten, dan blijft er nog een ‘lening’ over van € 220,-. Omdat je dan onder de € 250,- zit voorkom je dus de registratie. Een ander voordeel wat daar bij komt is dat toestellen vaak goedkoper worden aangeboden indien je ze met een abonnement afsluit. Volop voordeel dus, zonder een registratie.