Het is Lente: Mobieltjes op het schoolplein. Moet ik me dan zorgen maken?

Hoewel het vreemde weer niet meteen een Lente gevoel geeft is het deze week officieel aangebroken; de Lente. De dagen worden weer langer en overdag kan de temperatuur weer gaan oplopen met steeds meer zonnige dagen. Op school betekent dit ook meer buitenspelen op het schoolplein. De ideale kans voor onze kinderen om even het mobieltje te pakken en kijken of er nog nieuws is via Whatsapp, Facebook of Twitter. Misschien nog even een spelletje spelen en op internet surfen voordat de bel gaat om weer naar binnen te gaan.

Moet ik me zorgen maken?

Als uw zoon of dochter een mobiele telefoon heeft dan zal deze natuurlijk even tevoorschijn getoverd worden tijdens de speelkwartieren. Samen met vriendjes zullen ze vaak een spelletje doen of naar elkaar berichtjes sturen. Dit zal 9 van de 10 keer onschuldig zijn. En waarschijnlijk kent u uw kind goed genoeg of dit misschien wel 8 of 7 van de tien keer is. Indien u toch angsten heeft dat er verkeerde dingen worden gedaan met de telefoon dan is het belangrijk dat u van tevoren goede afspraken maakt met uw kind over het gebruik van de mobiele telefoon. Spreek bijvoorbeeld af met uw kind wat ze wél en niet mogen als ze de telefoon bij hebben op school.

100% Te controleren is dit natuurlijk niet maar daarin zal u dan echt de afspraak met uw kind in moeten vertrouwen. Verschillende providers hebben echter wel beveiligingen om het veilig gebruik van de telefoon te handhaven. Zo heeft Vodafone het Kind Veilig Sim systeem waarbij u ongewenste kosten kunt vermijden door bijvoorbeeld blokkades van 0900-nummers en betaalde SMS diensten. Ook hebben zij bij Kind Veilig Sim verschillende apps als Safety Net en Mobile protect.

Moet ik me dus zorgen maken? U kunt dit het beste inschatten als u uw kind goed kent. Maak duidelijke afspraken over het gebruik op school en wellicht is het dan 10 van de 10 keer onschuldig spelletjes doen op de telefoon. Prettige Lente!