Welterusten schat, welterusten telefoon.

Ligt jouw telefoon ook ’s nachts naast je op je nachtkastje? Eigenlijk is het best logisch, in deze tijd willen we graag bereikbaar zijn. En misschien had je vroeger zelfs een vaste huistelefoon naast je bed. Ongeacht een smartphone nu wel of geen schadelijke straling geeft naast je bed, is het de moeite waard om eens te overwegen of je zoon of dochter nu wel of niet die telefoon of tablet mee naar boven mag nemen.

Uit onderzoeken blijkt dat steeds meer kinderen slechter presteren op school, doordat ze een telefoon of tablet ’s avonds bij het bed hebben. Tot in de late uurtjes spelletjes spelen of snapchatten. Even nog met vrienden appen of toch dat ene vlogje van vandaag bekijken. Kids zitten nu eenmaal zoveel mogelijk op het internet en nemen dus graag die smartphone mee naar bed.

Photo By: Courtesy photoHeb je dit liever niet dan is het belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken, het liefst nog voordat ze hun eerste telefoon krijgen/aanschaffen. Spreek bijvoorbeeld af dat de telefoon beneden blijft voordat ze naar bed gaan. Of gebruik een app zoals Screen Time (IOS/Apple) of Screentime (Android) om tijden in te stellen wanneer je zoon of dochter gebruik mag maken van de telefoon of tablet. Wees in ieder geval duidelijk over de regels. Maak concrete afspraken die nooit afwijken, eenmaal een uitzondering maken op de regel zal je veel ‘gezeur’ opleveren waarbij er gerefereerd zal worden naar die ene keer dat het wel mocht.

Tot slot, kom met een alternatief. Enkel regels opstellen van wat niet mag is natuurlijk nooit leuk voor het kind. Het klinkt misschien saai maar koop een interessant boek voor ze en laat ze nog een half uurtje lezen voor het slapen. Leerzaam en een goed alternatief. Een kwartiertje langer opblijven in plaats van de telefoon mee naar bed kan ook een goed werken. Wees reëel en duidelijk, dan kom je er echt samen uit.