Sint wie?

5 december, 23:59 uur. Ik ruim m’n gourmetstel op en drink m’n laatste slokje voor het slapen. Één voor twaalf loop ik richting de gang om naar boven te gaan wanneer ik plotseling wat licht zie schijnen. Ik loop naar de voordeur en kijk door het koude glas naar buiten. Zou het misschien nog een (zwarte) piet zijn die is gaan fietsen? Of het achterlicht van Ameriko? Nee, het was de kerstboom van de overburen die ze vanavond zo mooi hadden opgetuigd. Want Sinterklaas was immers al geweest. Wat een verrassing voor de kids dat ze morgen een mooie kerstboom in de kamer hebben staan.

Of dit nu al jaren aan de gang is of niet, het valt me ontzettend op dat Sinterklaas direct, maar dan ook direct, voorbij is op 6 december. De volgende dag rij ik naar kantoor en hoor ik op bijna iedere zender Mariah Carey, Band Aid en Chris Rea. En terwijl ik onderweg nog snel even stop bij de supermarkt hangen de kerststerren en kristallen al prachtig te schijnen in het winkelcentrum. En moet je je eerst een weg banen lang alle kransjes, stollen en andere lekkernijen voordat ik 3 meter verder bij de broodafdeling ben.

De pietendiscussie kan weer in de koelkast voor 10 maanden en we bereiden ons voor op een heerlijk kerstfeest. Toch mis ik de Sint nu wel een beetje, want vele sinterklaasliedjes heb ik niet gehoord op de radio in de afgelopen weken. Het lijkt haast alsof de Sint een beetje aan de kant gezet is, om maar plaats te maken voor die ander man met de baard. Nederland wordt ieder jaar een stukje meer Amerika. Black Friday, Cyber Monday, Halloween, we kunnen haast niet meer zonder. En ook ik ben een ontzettende fan van kerst… Nog maar 363 dagen tot Sinterklaas, ik heb er nu al zin in.

Dag Sinterklaasje